Showing posts with label 10th Formative test paper. Show all posts
Showing posts with label 10th Formative test paper. Show all posts

Monday, September 19, 2011

10th maths Chapter Polynomial extrascore questions

Math Adda  
Chapter: POLYNOMIALS        
LEVEL-I
1. The zeroes of the polynomial 2x2-3x-2 are
a. 1, 2        b. -1/2,1    
c. ½,-2      d. -1/2,2                       [Ans- (d)]

2. If a and b are zeroes of the polynomial 2x2+7x-3, then the value of a2 +b2 is
a. 49/4                b. 37/4       
c. 61/4                d. 61/2                                                      
Ans-( c ) 

3. If the polynomial 6x3+16x2+px -5 is exactly divisible by 3x+ 5 , then the value of p is
a. -7      b. -5     
c.5        d.7                                                                                  
[Ans- (d )]

4. If 2 is a zero of the polynomials 3x2+ax-14 and 2x3+bx2+x-2, then the value of 2 - 2b is
a. -1       b. 5         
c. 9       d. -9                         
[Ans-( c ) ]

5. A quadratic polynomial whose product and sum of zeroes are 1/3 and √2 respectively is

(a) 3x2 – x +3√ 2 (b) 3x2 + x - 3√2 (c) 3x2 + 3√2x +1 (d) 3x2 – 3√2x +1         
[ Ans: (d)]

LEVEL-II

1. If 1 is a zero of the polynomial p(x) = ax2 -3(a-1) x -1, then find the value of a.       
Ans: a=1

2. For what value of k, (-4) is zero of the polynomial x2 – x – (2k+2)?                          
Ans: k=9

3. Write a quadratic polynomial, the sum and product of whose zeroes are 3 and -2. 
Ans: x2 -3x-2

4. Find the zeroes of the quadratic polynomial 2x2-9-3x and verify the relationship between the zeroes and the coefficients.                                   Ans: 3, -3/2

5. Write the polynomial whose zeroes are 2 +√3 and 2 - √3.          Ans: p(x)=x2-4x+1

LEVEL – III

1. Find all the zeroes of the polynomial 2x3+x2-6x-3, if two of its zeroes are -√3 and √3. 
Ans: x=-1/2

2. If the polynomial x+ 2x3 + 8x2+12x+18 is divided by another polynomial x+ 5, the remainder comes out to be  px+q. 
Find the value of p and q.                                                         Ans:p=2,q=3

3. If the polynomial 6x4+8x3+17x2+21x+7 is divided by another polynomial 3x2+4x+1, the remainder  comes out to  be (ax+b), find a and b.                      Ans:a=1, b=2

4. If two zeroes of the polynomial f(x)= x3-4x2-3x+12 are √3 and -√3, then find its third zero. Ans: 4

5. If a, b are zeroes of the polynomial x2-2x-15 then form a quadratic polynomial whose zeroes are  (2a) and (2b).              Ans: x2-4x-60

LEVEL – IV

1. Find other zeroes of the polynomial p(x)=2x4 +7x319x2-14x +30 if two of its zeroes are √2 and -
√2.

Ans: 3/2 and -5

2. Divide 30x4 +11x3-82x2-12x-48 by (3x2 +2x-4) and verify the result by division algorithm.

3. If the polynomial 6x4 +8x3-5x2+ax+b is exactly divisible by the polynomial 2x2-5, then find the 
value of a and b.     
Ans: a = -2 0 , b = - 2 5

4. Obtain all other zeroes of 3x4 -15x3+13x2+25x-30, if two of its zeroes are and ±√5/3. 
Ans: 
±√5/3,3,2

5. If a, b are zeroes of the quadratic polynomial p(x)=kx2+4x+4 such that a2 +b2=24, find the value 
of k.                                                                        
Ans: k=2/3 or k= -1

SELF EVALUATION

1. If a, b are zeroes of the quadratic polynomial ax2+bx+c then find (a) a/b +b/a (b) a2 +b2

2. If a, b are zeroes of the quadratic polynomial ax2+bx+c then find the value of a2 - b2

3. If a, b are zeroes of the quadratic polynomial ax2+bx+c then find the value of a3 +b3

4. What must be added to 6x5+5x4+11x3-3x2+x+5 so that it may be exactly divisible by 3x2 -2x+4 ?

5. If the square of difference of the zeroes of the quadratic polynomial f(x)= x2+px+45 is equal to 144, 
find the value of p.

Friday, August 19, 2011

FORMATIVE TEST 2 GUESS PAPER CLASS 10 MATHS

Section -A

CBSE GUESS

1.The pair of equations + 2+ 5 = 0 and –3– 6y + 1 = 0 have
(A) a unique solution (B) exactly two solutions        (C) infinitely many solutions (D) no solution
2. If a pair of linear equations is consistent, then the lines will be
(A) parallel      (B) always coincident             (C) intersecting or coincident             (D) always intersecting
3. The pair of equations = 0 and = –7 has
(A) one solution          (B) two solutions        (C) infinitely many solutions              (D) no solution
4.If sinA + sin2A = 1, then the value of the expression (cos2A + cos4A) is
(A) 1                                        (B)1/2                          (C) 2                                                  (D) 3
5. Given that sinα =1/2 and cosβ =1/2 , then the value of (α + β) is
(A) 0°              (B) 30°                                    (C) 60°                                                           (D) 90°
Section - B
1.For which values of and q, will the following pair of linear equations have infinitely many solutions?
4+ 5= 2    and            (2+ 7q+ (+ 8q= 2– + 1.

2. In a competitive examination, one mark is awarded for each correct answer while1/2 mark is deducted for every wrong answer. Jayanti answered 120 questions and got 90 marks. How many questions did she answer correctly
3. Given that α β = 90°, show that  sinα

4. A two-digit number is obtained by either multiplying the sum of the digits by 8 and then subtracting 5 or by multiplying the difference of the digits by 16 and then adding 3. Find the number

5.An aeroplane leaves an Airport and flies due North at 300 km/h. At the same time, another aeroplane leaves the same Airport and flies due West at 400 km/h. How far apart the two aeroplanes would be after 1and 1/2  hours?       Or,
In an equilateral triangle ABC, D is a point on side BC such that BD =1/3 BC. Prove that 9 AD2= 7 AB2.

6. Prove that the area of the semicircle drawn on the hypotenuse of a right angled triangle is equal to the sum of the areas of the semicircles drawn on the other two sides of the triangle.

7. Show that tan4θ + tan2θ = sec4θ – sec2θ.

8. If sin θ + cos θ = 3 , then prove that tan θ + cot θ = 1
9. Prove that the ratio of the areas of two similar triangles is equal to the square of the ratio of their corresponding medians
10. In a right triangle, the square of the hypotenuse is equal to the sum of the squares of the other two sides.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...